Πώς αντιμετωπίζουν την πιτυρίδα οι μαμάδες, όπως εσείς!
Παρόλο που η πιτυρίδα εμφανίζεται πολύ συχνά και αντιμετωπίζεται εύκολα, μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητική και είναι αντιαισθητική, με αποτέλεσμα να σας ρίχνει την αυτοπεποίθηση. Άρα ποια είναι η λύση στο πρόβλημα; Ζητήσαμε τη γνώμη των ειδικών ομορφιάς και των μαμάδων, όπως εσείς, για να μοιραστούμε τις γνώσεις τους μαζί σας.
Προκαλώ εγώ την πιτυρίδα με κάποιον τρόπο;
Η πιτυρίδα μπορεί να αποτελεί την αντίδραση του οργανισμού σε πολλά διαφορετικά προβλήματα. Ένας μύκητας που απαντάται στο τριχωτό της κεφαλής κάθε ανθρώπου ονομάζεται Malassezia globosa και διασπά το σμήγμα, το φυσικό έλαιο στο τριχωτό της κεφαλής. Καθώς συμβαίνει αυτό, παράγεται ελαϊκό οξύ και προκαλείται πιτυρίδα — μάθετε περισσότερα για τις αιτίες της εδώ.
Η Σοφία, 33 ετών, γιατρός και μητέρα της Αλίκης, 6 μηνών, εξηγεί: «Η ήπια πιτυρίδα συνήθως προκαλείται όταν τα άτομα δεν ξεβγάζουν ή δεν λούζουν σωστά τα μαλλιά τους. Έτσι τα νεκρά κύτταρα και τα παράγωγα του δέρματος συσσωρεύονται στο τριχωτό της κεφαλής και προκαλούν πιτυρίδα. Άλλοι άνθρωποι που έχουν πιτυρίδα πάσχουν από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής -μοιάζει με το έκζεμα- και συνήθως εμφανίζουν ερυθηματώδεις ξηρές πλάκες και σε άλλα σημεία του σώματός τους.»
Σας προτείνουμε: Ένα αντιπιτυριδικό σαμπουάν με ψευδάργυρο, όπως το Head & Shoulders Classic Clean, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη του μύκητα Malassezia globosa. Φροντίστε να ξεπλένετε καλά το κεφάλι σας μετά το λούσιμο.
Οφείλεται στο άγχος;
«Συχνά είχα την τάση να εμφανίζω έκζεμα στο σώμα μου, αλλά κάθε φορά που αγχωνόμουν κατέληγα να ξύνω το κεφάλι μου!», λέει η Τζένη, 31 ετών, και μητέρα του δίχρονου Αλέξανδρου. Παρόλο που το άγχος από μόνο του δεν προκαλεί πιτυρίδα, μπορεί να την επιδεινώσει λόγω της αυξημένης εφίδρωσης και των ορμονικών αλλαγών που προκαλεί, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση των νιφάδων στο τριχωτό της κεφαλής.
Σας προτείνουμε: Να κάνετε δραστηριότητες αποβολής του στρες, όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός και να χρησιμοποιείτε ένα αντιπιτυριδικό σαμπουάν, για να διατηρήσετε υπό έλεγχο την εμφάνιση των νιφάδων.
Οφείλεται στη διατροφή μου;
«Παρατήρησα περισσότερη πιτυρίδα όταν κατανάλωνα πολύ ψωμί ή τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη», λέει η Χριστίνα, 29 ετών και μητέρα. Αυτό συμβαίνει γιατί η πιτυρίδα προκαλείται συχνά από τον ζυμομύκητα Candida και οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη ευνοούν την ανάπτυξή του στο σώμα.
Σας προτείνουμε: Να περιορίσετε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη, να αυξήσετε τα επίπεδα του ψευδαργύρου -που καταπολεμά την πιτυρίδα- και της βιταμίνης Β στη διατροφή σας με την κατανάλωση περισσότερων τροφίμων, όπως το σπανάκι, τα φασόλια, οι σπόροι, ο σολομός και τα στρείδια.
Ποιο στυλ μαλλιών να επιλέξω όταν έχω πιτυρίδα;
Δεν είναι εύκολο να νιώθετε στα καλύτερά σας όταν έχετε πιτυρίδα. «Όταν έχω πιτυρίδα, πιάνω τα μαλλιά μου ψηλά, γιατί αισθάνομαι άβολα όταν πέφτουν νιφάδες στους ώμους μου και επίσης έτσι δεν μπαίνω στον πειρασμό να ξύσω το κεφάλι μου», εξηγεί η συντάκτρια μόδας και ομορφιάς, Πηνελόπη. «Συνήθως τα πιάνω κότσο. Έτσι αισθάνομαι αυτοπεποίθηση και έχω ένα επαγγελματικό look, ενώ ταυτόχρονα καλύπτεται και το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού μου», προσθέτει.
Σας προτείνουμε: «Να δώσετε υφή στους κλασσικούς ασύμμετρους κότσους», λέει η δημοσιογράφος ομορφιάς, Κατερίνα. «Όλα τα χτενίσματα για ίσια και λεία μαλλιά κάνουν εμφανή την πιτυρίδα, ιδίως όταν οι νιφάδες είναι πιο ευδιάκριτες κατά μήκος της χωρίστρας ή στις ρίζες. Αντίθετα, τα χαλαρά πιασίματα δεν τις αφήνουν να εμφανιστούν στην κορυφή του κεφαλιού σας και δεν χρειάζεται να κάνετε χωρίστρα. Κάντε ένα επιμελώς ατημέλητο χτένισμα, για να μπορείτε να διώχνετε τις νιφάδες όταν χρειάζεται χωρίς να το χαλάτε. Αν πέφτουν περισσότερες στον αυχένα σας, τότε δοκιμάστε έναν κότσο με τα μισά μαλλιά πάνω και τα μισά κάτω».