Σεξουαλικότητα και σχέσεις
Οι ορμόνες που παράγει ο οργανισμός στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσουν στην κόρη σας πρωτόγνωρα συναισθήματα, επομένως είναι φυσιολογικό να νιώθει περιέργεια για τη σεξουαλικότητά της.
Αν και μπορεί να δυσκολεύεστε να μιλήσετε στην κόρη σας για το σεξ και τις σχέσεις, σίγουρα θα προκύψουν ερωτήσεις σε διάφορες στιγμές, οπότε πρέπει να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να της παρέχετε ψυχολογική και συναισθηματική καθοδήγηση στο ταξίδι της προς την ενηλικίωση.
Πώς μπορείτε, λοιπόν, να μιλήσετε στην κόρη σας για το σεξ;
1. Φροντίστε να υπάρχει κατάλληλο πλαίσιο για την κουβέντα
Μια καλή στιγμή για να αρχίσετε αυτή τη συζήτηση με την κόρη σας είναι στο πλαίσιο της πρώτης κουβέντας που θα κάνετε για την εφηβεία. Συζητήστε για τις αλλαγές που συμβαίνουν τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια, όπως π.χ. η αύξηση του ύψους και η ανάπτυξη τριχοφυΐας στις μασχάλες και την ηβική περιοχή. Έπειτα, εξηγήστε τις διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών:
Για τα αγόρια:
• Τα αγόρια έχουν όρχεις, όπου αρχίζουν να παράγονται σπερματοζωάρια κατά την εφηβεία.
• Τα σπερματοζωάρια είναι απαραίτητα για να γεννηθεί ένα μωρό, όταν το αγόρι γίνει πια άντρας.
Για τα κορίτσια:
• Τα κορίτσια έχουν ωοθήκες, που περιέχουν ωάρια, και τη μήτρα, μέσα στην οποία μεγαλώνει το μωρό.
• Εάν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο, εμφυτεύεται στην εσωτερική επένδυση της μήτρας και αρχίζει να αναπτύσσεται το μωρό.
Εξηγήστε ότι η εφηβεία είναι μια περίοδος προετοιμασίας για το σώμα των αγοριών και των κοριτσιών ώστε να μπορούν να αποκτήσουν μωρά, εφόσον αποφασίσουν ότι θέλουν να γίνουν γονείς όταν μεγαλώσουν.
2. Εισάγετε το θέμα αβίαστα στην καθημερινή κουβέντα
Αναζητήστε την κατάλληλη στιγμή για να αναφερθείτε και πάλι στο θέμα, π.χ. με αφορμή ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα όπου γίνεται αναφορά στο σεξ ή όταν συζητάτε για πράγματα που άκουσε από άλλα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσετε έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ σας και θα τη βοηθήσετε να καταλάβει ότι μπορεί να απευθύνεται σε εσάς όποτε έχει οποιαδήποτε απορία.
3. Μιλήστε ειλικρινά και χωρίς υπεκφυγές
Μπορεί η συζήτηση με την κόρη σας γύρω από το σεξ να μην είναι εύκολη, αλλά φροντίστε να είστε όσο πιο ευθείς και ειλικρινείς γίνεται και μην προσπαθείτε να ξεφύγετε ή να αποφύγετε το θέμα.
Χρησιμοποιείτε τους σωστούς όρους για την ανατομία του ανθρώπινου σώματος όπως π.χ. «κόλπος» —και όχι εκφράσεις όπως «πιπί»— και αποφύγετε αόριστες και αφηρημένες έννοιες, όπως οι πελαργοί, οι μελισσούλες και τα λουλουδάκια.
4. Μην εκβιάζετε τη συζήτηση
Δείξτε στην κόρη σας ότι είστε πάντα δίπλα της. Εάν έχει συγκεκριμένες απορίες σχετικά με το σεξ και τη σεξουαλικότητα, καθησυχάστε την εξηγώντας της ότι τα συναισθήματά της είναι απολύτως φυσιολογικά. Αν πάλι δεν έχει ερωτήσεις, μην ανησυχείτε: μερικά κορίτσια είναι πιο «κλειστά» από άλλα.
Φροντίστε απλώς να της δείξετε ότι είστε πάντα στη διάθεσή της, όποτε και αν το θελήσει, για να συζητήσετε για ό,τι την απασχολεί.
5. Τα πρώτα «σκιρτήματα»
Οι ορμόνες που παράγει ο οργανισμός στην εφηβεία ίσως προκαλέσουν στην κόρη σας πρωτόγνωρα συναισθήματα, επομένως είναι φυσιολογικό να αρχίσουν να της αρέσουν κάποια πρόσωπα. Κάντε μια κουβέντα μαζί της, χρησιμοποιώντας ως έμπνευση τις παρακάτω λέξεις:
- Ειλικρίνεια
Αναγνωρίζουμε τα γεγονότα και τα συναισθήματα
- Καλοσύνη
Νοιαζόμαστε για τους άλλους
- Σεβασμός
Οι άλλοι άνθρωποι μετράνε, έχουν αξία
- Ενσυναίσθηση
Ενδιαφερόμαστε για τα συναισθήματα των άλλων
- Συναίνεση
Είναι απαραίτητο να δίνει τη συγκατάθεσή της
- Ανάληψη ευθύνης
Οι πράξεις της έχουν επιπτώσεις
6. Μιλώντας για τον αυνανισμό
Η κόρη σας μπορεί, επίσης, να αρχίσει να εξερευνά ευαίσθητες περιοχές του σώματός της, όπως την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αυτό μπορεί να συμβεί σε αρκετά μικρή ηλικία και είναι σημαντικό να καταλάβει ότι δεν είναι ζήτημα σωστού ή λάθους. Ωστόσο, είναι καλό να της υπενθυμίσετε ότι πρόκειται για κάτι προσωπικό που πρέπει να γίνεται ιδιωτικά.
7. Η σωστή ενημέρωση είναι δύναμη
Μπορεί να ανησυχείτε ότι, αν μιλήσετε στην κόρη σας για το σεξ, είναι πιθανότερο να θέλει να πειραματιστεί νωρίτερα. Ωστόσο, η εκτεταμένη έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που γνωρίζουν και κατανοούν τι ισχύει πραγματικά και νιώθουν ότι μπορούν να συζητήσουν ανοιχτά με τους γονείς τους είναι πιθανότερο να περιμένουν περισσότερο μέχρι την πρώτη τους σεξουαλική επαφή και να παίρνουν ορθές αποφάσεις όταν τελικά το αποφασίσουν.