Περιοδοντική νόσος
Το στόμα είναι το σημείο από το οποίο εισέρχονται διάφορες ουσίες στο σώμα και, επομένως, το σημείο στο οποίο μπορεί να εμφανιστούν οι πρώτες ενδείξεις για την παρουσία σοβαρών προβλημάτων υγείας σε άλλες περιοχές του σώματος. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας για τον καθιερωμένο οδοντικό έλεγχο. Μια πάθηση την οποία μπορείτε να προλάβετε είναι η περιοδοντική νόσος. Εντάσσεται συχνά στην ίδια κατηγορία με την ουλίτιδα και αποτελεί μια μορφή πάθησης των ούλων. Μπορεί να προσβάλει και άλλες περιοχές, όπως τα δόντια και τους μαλακούς ιστούς του στόματος. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντική η ενημέρωση σχετικά με την πάθηση αυτή, τους τρόπους πρόληψης αλλά και θεραπείας της.
Περιοδοντική νόσος: μια πιο σοβαρή μορφή ουλίτιδας
Παρόλο που η περιοδοντική νόσος εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με την ουλίτιδα, στην ουσία είναι μια πιο προχωρημένη μορφή της. Η ουλίτιδα ξεκινάει ως φλεγμονή των ούλων. Αν δεν θεραπευτεί, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Σταδιακά, τα εσωτερικά στρώματα των ούλων αρχίζουν να αποκολλώνται από τα δόντια. Έτσι σχηματίζονται θύλακες και στις δύο πλευρές των δοντιών. Τα κενά συγκεντρώνουν υπολείμματα που δεν μπορούν να απομακρυνθούν με το βούρτσισμα, προκαλώντας φλεγμονή στα ούλα και υποχώρηση της γραμμής τους. Καθώς η γραμμή των ούλων υποχωρεί, οι θύλακες βαθαίνουν και μπορεί να διατρέχετε τον κίνδυνο απώλειας των δοντιών και εκδήλωσης άλλων σοβαρών στοματικών παθήσεων.
Τα αίτια της περιοδοντίτιδας
Για την περιοδοντίτιδα ευθύνεται κυρίως η πλάκα, η οποία όταν σχηματίζεται γύρω από τα δόντια, αρχίζει να μολύνει τα ούλα, προκαλώντας ουλίτιδα. Η ουλίτιδα όμως, μπορεί να προκληθεί στις γυναίκες και από άλλους δευτερεύοντες παράγοντες, όπως είναι οι ορμονικές αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης, η εμμηνόπαυση ή άλλες αλλαγές στα επίπεδα ορμονών. Ορισμένες μορφές ασθενειών, όπως ο διαβήτης, μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε απώλεια της ελαστικότητας των ούλων. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή πάθηση των ούλων, όπως η περιοδοντίτιδα.
Ορισμένοι τύποι φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνεται από το στόμα έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια τη μείωση της παραγωγής σάλιου ή -όπως αλλιώς αποκαλείται- το σύνδρομο του ξηρού στόματος. Το σάλιο προστατεύει τα ούλα και τα δόντια απομακρύνοντας τα επιβλαβή βακτήρια από την επιφάνειά τους. Αν βουρτσίζετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά και παρ’ όλα αυτά εμφανίζετε τις πρώτες ενδείξεις ουλίτιδας, πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας, καθώς μπορεί να έχετε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.
Τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας
Πολλοί άνθρωποι με ήπια ουλίτιδα δεν εμφανίζουν απολύτως κανένα σύμπτωμα, αλλά αν παρατηρήσετε οτιδήποτε διαφορετικό στο στόμα ή τα ούλα σας, φροντίστε να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας. Πιθανές ενδείξεις περιοδοντίτιδας είναι η ευαισθησία στα δόντια, ο πόνος κατά το μάσημα, τα κόκκινα ούλα ή ούλα που ματώνουν και η κακοσμία του στόματος. Αν όντως έχετε περιοδοντίτιδα, η θεραπεία της ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου.
Ματώνουν τα ούλα σας μετά το βούρτσισμα; Κατά το τακτικό βούρτσισμα τα ούλα σας δεν πρέπει να ματώνουν. Βέβαια, αν έχετε αρχίσει μετά από καιρό να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, τα ούλα σας μπορεί να ματώσουν λόγω του ερεθισμού που προκαλεί στην αρχή η χρήση νήματος. Ωστόσο, αυτό διαρκεί μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Αν συνεχίσετε να παρατηρείτε ότι ματώνουν όταν τα βουρτσίζετε ή όταν τα καθαρίζετε με νήμα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι βρίσκεστε στα αρχικά στάδια της ουλίτιδας.
Άλλα συμπτώματα είναι τα πρησμένα ούλα, η επίμονη κακοσμία του στόματος (ή η δυσάρεστη γεύση στο στόμα), η κινητικότητα των δοντιών και ο σχηματισμός θυλάκων ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα. Επιπλέον, είναι πιθανό να έχετε μια πάθηση των ούλων χωρίς εμφανή συμπτώματα, ανάλογα με την περιοχή που έχει προσβληθεί από περιοδοντίτιδα. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο συμβάλλουν στην πρόληψη της πιθανής αυτής πάθησης.
Η θεραπεία και η πρόληψη της περιοδοντίτιδας
Με απλά λόγια, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για την περιοδοντική νόσο. Για να προλάβετε τα οδοντικά προβλήματα προτού γίνουν σοβαρά, καλό θα ήταν να εντάξετε στο πρόγραμμα της ολοκληρωμένης στοματικής φροντίδας και τον καθημερινό έλεγχο του στόματός σας. Κοιτάξτε για τυχόν αλλαγές στο χρώμα ή την εικόνα των δοντιών, των ούλων, της γλώσσας και των ιστών των ούλων.
Η πρόληψη της περιοδοντικής νόσου και της εμφάνισης ουλίτιδας είναι απλή. Ακολουθώντας απλώς τα σωστά βήματα για την καταπολέμηση της πλάκας, η πρόληψη της περιοδοντίτιδας μπορεί να γίνει πολύ εύκολη. Αρχικά, πρέπει να βουρτσίζετε όλες τις επιφάνειες των δοντιών σας δύο φορές την ημέρα, χωρίς να παραλείπετε τον καθαρισμό της γραμμής των ούλων και τη χρήση νήματος τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Η χρήση αντισηπτικού στοματικού διαλύματος μετά το βούρτσισμα, μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό πλάκας στα σημεία που δεν φτάνετε με την οδοντόβουρτσα. Αν έχουν ήδη σχηματιστεί θύλακες γύρω από τα δόντια σας, το στοματικό διάλυμα μπορεί να απομακρύνει τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών που έχουν παγιδευτεί στους θύλακες. Επιπλέον, συνιστώνται οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό των δοντιών.
Τι γίνεται, λοιπόν, αν έχετε κάποια πάθηση των ούλων και χρειάζεστε βοήθεια για τη διαχείριση της περιοδοντίτιδας; Μετά την ολοκλήρωση της οδοντικής θεραπείας, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας προτείνει κάποιες οδοντόκρεμες που είναι σχεδιασμένες ειδικά για την υγεία των ούλων. Στον έλεγχο της πλάκας μπορεί να συμβάλει και η χρήση μίας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας Oral-B. Εφόσον η περιοδοντίτιδα δεν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, τα παραπάνω αρκούν, σε συνδυασμό με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για τον έλεγχο της πλάκας. Αν ωστόσο οι θύλακες είναι πολύ βαθείς και τα ούλα δεν αποκαθίστανται από μόνα τους, τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική θεραπεία για τη σύσφιγξη των ιστών των ούλων. Με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορείτε να αποφύγετε τη χειρουργική θεραπεία.
Η θεραπεία της προχωρημένης περιοδοντίτιδας μπορεί να περιλαμβάνει την απόξεση και ιστική αναγέννηση, δηλαδή τον βαθύ καθαρισμό, κατά τον οποίο ο οδοντίατρος αφαιρεί την πέτρα πάνω και κάτω από τη γραμμή των ούλων και λειαίνει τα σκληρά σημεία στις ρίζες των δοντιών όπου συνήθως συγκεντρώνονται τα βακτήρια που προκαλούν την πλάκα.
Βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας σχετικά με την τακτική στοματική φροντίδα στο σπίτι, για να επωφεληθείτε περισσότερο από τη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και να κάνετε μεσοδόντιο καθαρισμό, ενώ απαραίτητη είναι και η ιατρική παρακολούθηση για επαγγελματικό καθαρισμό. Αν δυσκολεύεστε να τηρήσετε ένα πρόγραμμα στοματικής φροντίδας, ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας προτείνει προϊόντα που μπορούν να κάνουν τη στοματική φροντίδα πιο εύκολη, όπως οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Τέλος, φροντίστε να ελέγχετε καθημερινά το στόμα σας για ενδείξεις υποτροπιασμού της λοίμωξης.