Πώς θα κάνεις το online shopping ακόμη πιο εύκολο και ασφαλές
Τους τελευταίους μήνες πολλές νέες έννοιες έκαναν μία δυναμική και απρόσμενη είσοδο στην καθημερινότητά μας. Κοινωνική αποστασιοποίηση, τηλεργασία, online αγορές, διαδικτυακές συναντήσεις. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις έννοιες που αναδιαμόρφωσαν σταδιακά τον τρόπο ζωής μας.
Ακόμη και όσοι από εμάς δεν ήμασταν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τη χρήση του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού υπολογιστή, αργά ή γρήγορα μάθαμε να εργαζόμαστε μπροστά από μία οθόνη, να συναντούμε αγαπημένα μας πρόσωπα online, να γυμναζόμαστε μέσω εφαρμογών και να πραγματοποιούμε τις αγορές μας μέσω των ψηφιακών καταστημάτων. Ωστόσο, το γεγονός πως είμαστε κάπως αρχάριοι σε αυτές τις νέες διαδικασίες, εξηγεί και το γιατί χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς περιηγούμαστε σε κάποια ιστοσελίδα και δη, όταν γεμίζουμε το ψηφιακό μας «καλάθι».
Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές που, όχι μόνο θα κάνουν πιο εύκολες τις αγορές μας μέσω διαδικτύου, αλλά θα μας επιτρέπουν να νιώθουμε και περισσότερο ασφαλείς, κατά τη διάρκεια του online shopping.
Εμπιστευόμαστε γνωστές ιστοσελίδες και προσέχουμε τα προσωπικά μας δεδομένα
Μπορεί το διαδίκτυο να μας παρέχει αμέτρητους «προορισμούς» για να πραγματοποιούμε τις αγορές μας, όμως είναι σημαντικό να εμπιστευόμαστε πάντα online καταστήματα που ήδη γνωρίζουμε και πίσω από τα οποία, βρίσκονται αξιόπιστα brands και γνωστές εταιρείες. Εξίσου σημαντικό είναι το να είμαστε προσεκτικοί με τα προσωπικά μας δεδομένα. Βλέπετε, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μία παραγγελία, χρειάζεται πρώτα να συμπληρώσουμε μία φόρμα προσωπικών στοιχείων και τον αριθμό της κάρτας μας. Ωστόσο, πέρα από τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την αγορά μας, οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, όπως ο αριθμός διπλώματος, ταυτότητας και διαβατηρίου (εκτός εάν πρόκειται για αγορά αεροπορικών εισιτηρίων), συνιστούν εξαιρετικά προσωπικά στοιχεία και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τα διαβιβάζουμε σε αγνώστους, μέσω διαδικτύου. Ακριβώς για αυτό, επιλέγουμε μόνο τις εταιρείες ή τα καταστήματα που σέβονται τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών τους.
Ελέγχουμε τα στοιχεία επικοινωνίας του καταστήματος
Μερικές φορές τα ψηφιακά καταστήματα που δεν μας δίνουν τη δυνατότητα επίσκεψης ή αγοράς στο φυσικό τους κατάστημα, είναι εκείνα που παρουσιάζουν και τις χαμηλότερες τιμές. Αυτό συνήθως συμβαίνει με καταστήματα που εμπορεύονται ηλεκτρονικά είδη, κινητά ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς λειτουργούν με όρους «αποθήκης». Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν το κατάστημα δεν επιτρέπει την αγορά δια ζώσης, αλλά μόνο την παραλαβή του εμπορεύματος, έχει σημασία να ελέγχουμε προσεκτικά τα στοιχεία επικοινωνίας, τη διεύθυνση, το τηλέφωνο, ακόμη και την έδρα του καταστήματος, ώστε να είμαστε σίγουρες και σίγουροι πως πρόκειται για ένα υπαρκτό κατάστημα και όχι για κάποιον ανώνυμο χρήστη που θέλει να αποκομίσει χρήματα από την κάρτα μας.
Ενημερωνόμαστε από τις αξιολογήσεις προηγούμενων πελατών
Ένας ακόμη τρόπος για να διαπιστώσουμε την αξιοπιστία ενός καταστήματος, είναι να ενημερωθούμε από τις κριτικές των καταναλωτών που το επισκέφτηκαν στο παρελθόν για κάποια online αγορά. Αρκετά ψηφιακά καταστήματα διαθέτουν στην ιστοσελίδα τους μία συγκεκριμένη ενότητα, στην οποία έχουν συγκεντρωμένες τις αξιολογήσεις των πελατών τους και από τις οποίες μπορούμε να σχηματίσουμε μία εικόνα, σχετικά με το κατά πόσο αξίζει όντως την εμπιστοσύνη και τα χρήματά μας.
Περιηγούμαστε μόνο μέσω οικιακού δικτύου
Κατά τη διάρκεια των αγορών μας, είναι σημαντικό να περιηγούμαστε μέσω του δικού μας οικιακού δικτύου και όχι ενώ βρισκόμαστε σε κάποιον εξωτερικό χώρο -όπως είναι το σπίτι ενός φίλου ή κάποιο κατάστημα- και χρησιμοποιούμε μία σύνδεση που μοιραζόμαστε με άλλους. Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποιος άλλος χρήστης χρησιμοποιεί την ίδια σύνδεση με εμάς και εάν θα καταφέρει να υποκλέψει στοιχεία, όπως τον αριθμό της πιστωτικής μας κάρτας ή τον αριθμό της ταυτότητάς μας. Το σπίτι μας είναι το πιο ασφαλές σημείο για να απολαύσουμε τις αγορές μας, χωρίς να ανησυχούμε για την προστασία του τραπεζικού μας λογαριασμού ή των προσωπικών δεδομένων μας.
Κλείνοντας, μην ξεχνάμε πως όσο εύκολο και αν είναι πλέον το να πραγματοποιούμε τις αγορές μας με μερικά «κλικ» στον υπολογιστή ή το «άγγιγμα» της οθόνης του smartphone μας, τόσο προσεκτικοί και επιφυλακτικοί οφείλουμε να είμαστε. Συνεπώς, πριν αποφασίσουμε εάν θα επιλέξουμε ένα online κατάστημα, είναι απαραίτητο να διαβάσουμε πρώτα αναλυτικά την «πολιτική» του και έπειτα, να κρίνουμε εάν συνιστά ένα ασφαλές περιβάλλον για να κάνουμε τις αγορές μας.