Πώς να στηρίξετε την κόρη σας κατά τη διάρκεια της εφηβείας
Στην εφηβεία, πολλά κορίτσια δυσκολεύονται να διακρίνουν τι είναι «φυσιολογικό» και τι όχι. Στο άρθρο αυτό, συγκεντρώσαμε τις πιο συχνές απορίες και ανησυχίες των έφηβων κοριτσιών, μαζί με συμβουλές από ειδικούς για να τη βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τις αλλαγές της εφηβείας με το σωστό τρόπο και να ζητήσετε βοήθεια αν υπάρχει ανάγκη.
1. Έντονοι πόνοι περιόδου
Καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να υποφέρει από βασανιστικούς πόνους περιόδου.
Οι τυπικές κράμπες περιόδου είναι αμβλείς, παρατεταμένοι πόνοι, ήπιας μέχρι μέτριας έντασης, στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στη μέση, ακόμα και στο πάνω μέρος των μηρών. Οι πόνοι αυτοί είναι φυσιολογικοί. Στο άρθρο Πώς να τη βοηθήσετε να διαχειριστεί το PMS και τις κράμπες περιόδου θα βρείτε πολλές χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσετε την κόρη σας να τις αντιμετωπίσει.
Οι πολύ έντονοι πόνοι και κράμπες περιόδου είναι κάτι διαφορετικό. Είναι αυτοί που την κρατούν σε τακτική βάση μακριά από το σχολείο ή που δεν περνούν με τα απλά παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού.
Υπολογίζεται ότι 5-10% των γυναικών υποφέρουν από τόσο έντονους πόνους περιόδου που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή τους ζωή. (Πηγή: Women’s Health Concern 2017)
Είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν την πρώτη μέρα της περιόδου της ή λίγο πριν από την αρχή της περιόδου. Οι πόνοι αυτοί μπορεί να οφείλονται σε κάποια υποκείμενη πάθηση ή σε μια κατάσταση που ονομάζεται δυσμηνόρροια. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
2. Τριχοφυΐα παντού!
Ενώ τα περισσότερα κορίτσια περιμένουν ότι θα αρχίσουν να έχουν τριχοφυΐα στις μασχάλες, τα πόδια και την ηβική περιοχή, η κόρη σας μπορεί να εκπλαγεί αν παρατηρήσει ότι αναπτύσσονται τρίχες και σε άλλα μέρη του σώματος! Στο άνω χείλος, τις θηλές, το πηγούνι.... Είναι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να ντρέπεται.
Είναι δική της απόφαση αν θέλει να τις αποτριχώσει ή όχι, αλλά δεν υπάρχουν κανόνες. Από την πλευρά σας, μπορείτε να την καθησυχάσετε εξηγώντας της ότι η τριχοφυΐα αυτή είναι φυσιολογική και να την ενημερώσετε για τις διάφορες μεθόδους αποτρίχωσης που υπάρχουν, αν είναι κάτι που την ενδιαφέρει.
3. Αλλαγές στη διάθεση
Ο εκνευρισμός ή η κακή διάθεση στη διάρκεια της περιόδου δεν είναι άγνωστα σε πολλές από εμάς. Αυτό, όμως, που θα πρέπει να προσέξετε για να βοηθήσετε την έφηβη κόρη σας είναι οι ακραίες αλλαγές στη διάθεσή της.
Εάν παρατηρήσετε πέντε ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα σε ανησυχητικό βαθμό, μπορεί να υποφέρει από ένα σύνδρομο που ονομάζεται Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή (PMDD):
- Έντονη λύπη ή απελπισία, με πιθανές αρνητικές σκέψεις
- Διαρκής ευερεθιστότητα και ξεσπάσματα θυμού
- Διαρκή αισθήματα έντασης ή άγχους
- Κρίσεις πανικού
- Κλάμα
- Αδιαφορία για καθημερινές δραστηριότητες και σχέσεις
- Προβλήματα σκέψης ή συγκέντρωσης
- Αίσθηση έλλειψης ελέγχου ή εξουθένωσης
- Κόπωση
- Έλλειψη ενέργειας
- Έντονες λιγούρες ή βουλιμικές τάσεις
Τα καλά νέα είναι ότι η Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή (PMDD) μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη θεραπεία. Αν, λοιπόν, θεωρείτε ότι η κόρη σας μπορεί να υποφέρει από τη συγκεκριμένη διαταραχή, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για μια έγκυρη διάγνωση.
4. Αίμα στα μέσα του κύκλου
Το αίμα στα μέσα του κύκλου μπορεί να προκαλέσει, στην καλύτερη περίπτωση, σύγχυση.
Το αίμα στα μέσα του κύκλου προκαλείται από ελαφριά κολπική αιμορραγία μεταξύ δύο περιόδων. Αν αυτό συμβεί ακριβώς πριν ή μετά από την κανονική της περίοδο, κατά πάσα πιθανότητα είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, αν συμβαίνει συχνά ή ξαφνικά, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
5. Αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εφηβείας
Όσο κι αν δεν το θέλει, μια μικρή αύξηση του βάρους της είναι φυσιολογική. Ο δικός σας ρόλος για να τη στηρίξετε είναι να την καθησυχάσετε, εξηγώντας της ότι αυτό είναι φυσικό, μιας και οι ενήλικες γυναίκες έχουν περισσότερο σωματικό λίπος από τα νεαρά κορίτσια.
Ωστόσο, αν παρατηρήσετε μεγάλη αύξηση στο βάρος της, θα πρέπει να τη βοηθήσετε να υιοθετήσει πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αντί να επικεντρώνεστε στη ζυγαριά, ενθαρρύνετέ την να τρέφεται σωστά και να παραμένει σε φόρμα για να έχει υγιές σώμα (και πνεύμα).
6. Πρώιμη ή καθυστερημένη εφηβεία
Δεν υπάρχει «σωστή» στιγμή για την έναρξη της εφηβείας, αλλά τα περισσότερα κορίτσια εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια εφηβείας σε ηλικία από 9 μέχρι 13 ετών. Εάν εμφανίζει πρώιμη εφηβεία, διαβάστε το άρθρο «Πρώιμη ή καθυστερημένη εφηβεία» για χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές.
Εάν δεν παρατηρήσετε κάποιο σημάδι εφηβείας μέχρι την ηλικία των 13, θα ήταν καλό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για έναν προληπτικό έλεγχο. Φυσικά, αν η περίοδός της δεν ξεκινήσει μέχρι την ηλικία των 16, θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα γιατρό.
7. Προβλήματα στη δημιουργία φιλικών σχέσεων
Η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων στην εφηβεία μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Μπορεί η κόρη σας να μην είναι ιδιαίτερα κοινωνική, αλλά αν είναι γενικά χαρούμενη, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν, όμως, δυσκολεύεται αρκετά στις κοινωνικές της συναναστροφές, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες:
- Προτρέψτε την να οργανώσει μια δραστηριότητα, όπως να προσκαλέσει μια φίλη της να κοιμηθεί στο σπίτι σας ή να διοργανώσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου στο πάρκο.
- Αν έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση, βοηθήστε την να βρει παιδιά με παρόμοια ενδιαφέροντα ή προτείνετέ της να γραφτεί σε μια ομάδα ή ένα σύλλογο όπου μπορεί να συναναστραφεί με άτομα που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα.
- Φροντίστε να την επαινείτε για κάθε προσπάθειά της για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή της.
- Προσπαθήστε να μην την πιέζετε να κάνει φίλους και μην συζητάτε διαρκώς το θέμα.
Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας
Δεν είναι απαραίτητο η κόρη σας να επισκεφτεί γιατρό όταν ξεκινήσει η περίοδός της. Ωστόσο, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού εάν:
• Έχει έντονες κράμπες περιόδου ή έντονο πυελικό άλγος.
• Εμφανίσει ασυνήθιστα έντονη αιμορραγία ή αιμορραγία που διαρκεί πάνω από επτά ημέρες.
• Εμφανίσει κολπικό κνησμό, ερυθρότητα, ερεθισμό, οίδημα, ασυνήθιστη οσμή ή εκκρίσεις.
• Σκέφτεται να ξεκινήσει τις σεξουαλικές επαφές και χρειάζεται να συζητήσει για τις μεθόδους αντισύλληψης και τις πρακτικές ασφαλούς σεξ.
• Μπορεί να είναι έγκυος.
• Παρατηρεί κάποια διαταραχή στον κύκλο της αφού έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την πρώτη της περίοδο.
• Έχει συχνοουρία ή αίσθημα καύσου (κάψιμο) κατά την ούρηση.
• Τραυματιστεί στην πυελική περιοχή.