Τι προκαλεί τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου


Ευ Ζην
4/08/2020
Μάθε τι προκαλεί τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου για να κατανοήσεις πώς «λειτουργεί» το σώμα σου!

Αναρωτιέσαι τι συμβαίνει στο σώμα σου κοντά στην περίοδό σου και γιατί εμφανίζεις PMS –δηλαδή προεμμηνορροϊκό σύνδρομο; Αν κατανοήσεις ποιες είναι οι αιτίες που κρύβονται πίσω από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, θα είσαι σε θέση να το αντιμετωπίσεις πιο εύκολα. Επίσης, μαθαίνοντας το σώμα σου και πώς λειτουργεί θα νιώσεις σιγουριά ότι όλα είναι καλά (ακόμα και αν αισθάνεσαι πόνο). Χωρίς άλλη καθυστέρηση, λοιπόν, σου παρουσιάζουμε τις αιτίες του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και τι μπορείς να κάνεις για να τις καταπολεμήσεις.

 

Ποιες ορμόνες προκαλούν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο;

Τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου προκαλούνται από τις μεταβολές στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, δηλαδή των ορμονών που ελέγχουν τον έμμηνο κύκλο σου. Η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, λιγούρα, ακμή, ευαισθησία στο στήθος και αίσθημα κόπωσης. Τα οιστρογόνα, από την άλλη, μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο, αλλαγές στη διάθεση και πονοκέφαλο.

 

Τι προκαλεί τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου;

Κάποιες φορές τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου εμφανίζονται ως κράμπες περιόδου. Οι κράμπες αυτές προκαλούνται από χημικές ουσίες στον οργανισμό σου που λέγονται προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδίνες παράγονται από τη μήτρα όταν πλησιάζει η στιγμή να σου έρθει περίοδος. Οι προσταγλανδίνες κάνουν τη μήτρα σου να συσπάται (γι’ αυτό έχεις αυτήν την αίσθηση χαμηλά στην κοιλιά σου όταν σου έρχεται περίοδος) για να ωθήσουν την επένδυση της μήτρας –δηλαδή το αίμα της περιόδου– έξω από το σώμα σου μέσω του κόλπου.

Η πολύ μεγάλη ροή μπορεί να κάνει πιο έντονες τις κράμπες περιόδου και να αποτελεί μια από τις αιτίες του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Αν σκεφτείς τι προκαλεί τις κράμπες περιόδου, αυτό έχει λογική. Αν το σώμα σου πρέπει να αποβάλει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος, πρέπει να προσπαθήσει (δηλ. να συσπαστεί) περισσότερο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεις πιο έντονα συμπτώματα πόνου περιόδου.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι όλες οι περίοδοι ίδιες. Ορισμένους μήνες μπορεί να παρατηρήσεις ότι τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου είναι πολύ έντονα, ενώ άλλους μήνες σχεδόν δεν τα αισθάνεσαι. Μικρές αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής σου μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες σου και να κάνουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου πιο ελαφριά ή πιο βαριά από τον ένα μήνα στον άλλο.

 

Τι μπορώ να κάνω για τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου;

Το να γνωρίζεις γιατί τα κορίτσια εμφανίζουν προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις πώς να το αντιμετωπίσεις. Για την καταπολέμηση των αιτιών του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως οι συσπάσεις της μήτρας που προκαλούν κράμπες περιόδου, είναι βασικό να κρατάς τους μυς σου ζεστούς και να φροντίζεις να μην είναι σφιγμένοι. Οτιδήποτε βοηθά τους μυς σου να χαλαρώσουν θα σου χαρίσει ανακούφιση από τον προεμμηνορροϊκό πόνο. Μπορείς να κάνεις ελαφριές διατάσεις γιόγκα, περπάτημα σε γρήγορο ρυθμό, να κουλουριαστείς με μια θερμοφόρα, να πίνεις νερό ή απλώς να ξεκουράζεσαι για να χαλαρώσεις και να ενισχύσεις την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή της κοιλιάς.  Ορισμένες φορές βοηθάει και το να πιεις κάποιο αφέψημα βοτάνων.

Οι κράμπες του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου μπορεί να μην είναι ευχάριστες, αλλά έχουν τη χρησιμότητά τους, καθώς σε ειδοποιούν ότι η περίοδός σου πλησιάζει. Αυτό θα σου εξασφαλίσει το χρόνο που χρειάζεσαι για να βεβαιωθείς ότι έχεις αρκετές σερβιέτες ALWAYS Platinum στην τσάντα, το ντουλαπάκι ή το μπάνιο σου. Οι σερβιέτες ALWAYS Platinum σού προσφέρουν περισσότερη απαλότητα και προστασία, χάρη στα 1.000 μικρο-μαξιλαράκια και τον υπεραπορροφητικό πυρήνα!